ET nie pasi.
Szybkozłącze nagrzewnicy - demontaż - wymiana uszczelnienia
Zwiń
X
-
Szybkozłącze nagrzewnicy - demontaż - wymiana uszczelnienia
Witam.
Przeglądając forum, spotkałem pytania : jak zdjąć /rozłączyć/ szybkozłączki nagrzewnicy?
Nie jest to trudne (wiem z autopsji) wystarczy uruchomić drzemiące pokłady inteligencji ...
i zapoznać się z uwagami które pomogą rozwiązać ten problem , na początek proszę zerknąć tu :
Jest to umiejscowienie / trochę słabe zdjęcie / - dostęp nie najlepszy , natomiast na następnym zdjęciu , po wymontowaniu dobrze widoczne jest zabezpieczenie szybkozłączki (ten stalowy drut) który na górze ma zaczepy , i właśnie je trzeba delikatnie wyprowadzić z gniazda i zsunąć do pozycji widocznej na zdjęciu (tu zaczepy wejdą w następne gniazda) – zapobiega to wypadnięciu zabezpieczenia.
Na następnym zdjęciu widok nagrzewnicy w obudowie , która jest za ścianą grodziową to po to aby za dużo nie myśleć – gdzie te zabezpieczenia wchodzą? (wcięcia w rurkach / kołnierzach / nagrzewnicy) .
Podczas całej operacji zabezpieczenie ma mieć „kontakt” z szybkozłączką , - nie rozginać !
Nie szarpać szybkozłączem na boki , ewentualnie lekko góra – dół i do siebie , ponieważ jest pozycjonowane tylko tak jak na zdjęciu (przed demontażem)
Wymienić uszczelnienia które są wewnątrz szybkozłącza , (oringi – to groszowa sprawa) rozmiar : 22 x 3,5 (2.szt.)
Sama wymiana to banał , - "wydłubać czymkolwiek", oczyścić kanał osadzenia i włożyć nowy ( posmarować ! )
Ja odłączałem szybkozłącza od węży dlatego , ponieważ miałem „pod ręką” sklep z uszczelnieniami a nie znałem rozmiaru oringów , nie miałem też dostępu do sieci – a więc tak było szybciej.
Jeżeli znamy rozmiar i posiadamy właściwe oringi to nie ma potrzeby odłączania węży , - wypinamy tylko szybkozłącze.
Jak łatwo się zorientować „przerabiałem” ten temat w związku z wymianą parownika klimatyzacji , ( Skoda Octavia Tour 1,6 benzyna – BFQ )
Tego typu szybkozłącza występują również w innych wersjach silnikowych.
Podaję numery OEM; (oby nie były potrzebne) szybkozłącze proste , VW-3BO.122.291.B
Szybkozłącze kątowe (z odgałęzieniem) to na zdjęciu z oringiem :1JO 122 291 B
Proszę zobaczyć również szybkozłącza wraz z wężami :
Sądzę że to wyczerpuje temat.
Pozdrawiam.
-
Komentarz